Random header image... Refresh for more!

3-daagse tuinenreis 2013

Herinneringen aan de 3-daagse tuinenreis van Regio II naar Zeeland, Zeeuws-Vlaanderen en België met 24 deelnemers van 30 augustus t/m 1 september 2013.

Er werden maar liefst 9 tuinen bezocht van kleine privétuinen tot gigantische complexen. Dat verliep allemaal op rolletjes door de perfecte organisatie van Cees Meere en ondersteund door het voortreffelijke weer. Door de grote variatie tussen de tuinen kon ieder persoonlijke keuzes maken en genieten en dat is ook volop gedaan.

Als herinnering zijn hier wat aantekeningen gemaakt, die hopelijk ook voor de thuisblijvers de sfeer weergeven van al het moois wat we zagen.

Tuin 1 – ‘Fort den Haak’ (Vrouwenpolder, Zeeland)

                 

Hier worden subtropen zwaar op de proef gesteld omdat zij in de volle grond worden geplant, zo vertelde de eigenaar van het grote complex aan de duinen in de uiterste N.W.-hoek van Walcheren. Ook al vriest het niet, bij een aanhoudende keiharde wind uit het noordoosten leggen veel planten het loodje. Johan Winkelman (sinds enige tijd lid van de Oranjerievereniging) leidde ons rond en gaf gedetailleerde informatie over de planten die prachtig gesitueerd zijn rondom oosters uitziende muren en gebouwen.

Tuin 2 – ‘Rammekenshof’ (Ritthem, Zeeland)

                 

Na de spanning van Fort den Haak is dit een super geordende tuin en ook héél luxe om rond te dwalen. Alle denkbare stijlen zijn hier verenigd van rots- tot bostuinen en van prairie- tot groente tuin. Niet voor niets werd het hof in 2011 uitgeroepen tot de mooiste tuin van Nederland. De gewaagde kleurstellingen zijn daar zeker debet aan geweest, bijvoorbeeld de paarse Verbena bonariënsis met onderbegroeiing van margrietjes. Echt een bezoek waard, ook misschien, eens in de lente.

Tuin 3 – ‘Biervliet’ (Zeeuws-Vlaanderen)

                 

De kwekerij ‘In de Goede Aarde’ is als een groene parel in het weidse landschap gelegen, zo vermeldt de folder. Dat past ons wel, hier even geen kuipplanten, maar borderplanten en speciale grassen. Alles uit eigen kwekerij en geselecteerd op beheersbaarheid, dus stevige vaste planten, die niet woekeren, in opvallende tinten. De eigen tuin fungeert als show van dat alles en was prachtig onderhouden. Een heel oude appelboom garandeerde een schaduwplek tijdens deze hete dag. Hierna ging de autorit naar Oostkamp voor het verblijf in het ‘Hotel met de Toekan.’

Tuin 4 – Privétuin te Keiem (België)

                 

De tweede dag brachten we een bezoek aan een kleine tuin gelegen in een vrij nieuwe woonwijk. Het was een leuke verrassing, omdat alle subtropen van groot formaat als heesters in de volle grond zijn gegroepeerd en daarin het ganse jaar vertoeven door een uitgekiende behandeling in de herfst. Rondom alle perken (ca. 12) worden namelijk van frames en noppenfolie huisjes opgebouwd, elk voorzien van een eigen thermostaat waardoor de temperatuur prima boven het vriespunt is te houden. Een gigantische klus voor dhr. en mw. Morent-Schmit, maar het resultaat is spectaculair.

Tuin 5 – ‘De Berceau’ (Oostkamp, België)

                 

Overal is de ontvangst zo hartelijk, men staat klaar voor uitleg, lekkere drankjes etc. etc. In deze tuin ook: een speciaal welkomsbord. De tuin is bereikbaar via een dorpsstraatje en dan ineens een smal huis met achtertuin van 100 meter diep! Door de verdeling ervan in tuinkamers, lijkt de wandeling eindeloos. Veel variatie in kleurcontrasten, en ook oude groente soorten worden (met succes) gekweekt. Het kastje staat vol met tomaten en noem maar op. Alles is zo keurig onderhouden en toch lijkt de romantiek er rond te hangen. Dat blijkt ook uit de tekst op het bord bij het begin van de tuin waar Guido Gezelle wordt aangehaald met de woorden: ‘Mij spreekt de blomme ene tale.’

Tuin 6 – ‘De Tuinen van Adegem’ (Adegem, België)

                 

De lunch deze dag was gepland in de zogenaamde tearoom ‘De Canadees’ van het Canada Polen War II Museum. Een wel heel vreemde gelegenheid door de talrijke antieke verfraaiingen die waren aangebracht langs muren en plafonds, waarvan het nut en de echtheid op het eerste gezicht onduidelijk waren. Maar daar kwamen we snel achter, want een klein manneke had een microfoon gegrepen en door de luidsprekers schalde hard de uitleg op dit alles, gelardeerd met wat rijmelarij. Het bleek Gilbert van Lanschot, Jezuïet en eigenaar van het complex, die duidelijk maakte dat alle ornamenten van vloer tot plafond uit, inmiddels verdwenen landgoederen van de familie, waren (gered), een symboliek vertegenwoordigde van een levensstijl (en daar moest iedereen zich aan houden) en wij ook, want hij verwachtte van ons om 2 uur bij de ingang van de tuin!

Bezichtiging van de tuin. En daar stonden we dan bij het hek, een beetje beduusd. Alleen onze groep kon naar binnen en hij sloot het hek achter zich. Ons werd duidelijk gemaakt geen foto’s te nemen vanwege slechte ervaringen. Een blik op de heel oude tuin, met zuilen, beelden, oude bomen, was net mogelijk. Het leek allemaal wel interessant te worden! We zouden langs een Japanse vijver komen, een hobbelig pad naar een waterval bewandelen, we namen plaats in een Japanse houten behuizing etc. etc. Heel bijzonder allemaal, doch hij vertelde ondertussen zo veel ellende over de mensheid, die de natuur vernietigde, foute keuzes maakt bij kweken en onderhoud van plant en dier, dat we zelf het gevoel kregen bedevaartgangers te zijn die schuld en boete moesten bekennen. De groep werd steeds kleiner, stiekem bleven sommigen ergens hangen, of maakten foto’s. Plots waren we weer bij het hek. Snel verlieten wij deze plek, maar moesten ook lachen om de belevenissen. Wat zou het fantastisch zijn om zo’n tuin nog eens te kunnen bezoeken, zonder de nar, of de illegaal gemaakte foto’s te bekijken.

Tuin 7 – ‘Jan De Busschere Kwekerij’ (Assenbroek, België)

                 

De laatste tuin deze 2e dag was echt gericht op een bijzondere collectie salvia’s, waarvan er ruim 400 worden aangeboden. Dus een walhalla voor de verzamelaar en die zijn er bij Regio II. Maar ook andere planten worden aangeboden tot aan kamerplanten toe (bijv. cyclaampjes). En dan worden we hebberig én alles moet ook nog in de auto passen. De hele familie De Busschere is voor de service aanwezig, wel met en speciale taakverdeling: oma beheert de kassa (!) en zorgt voor de inwendige mens. Opa houdt tezamen met een oud hondje een oogje in het zeil. Als het hondje nijdig blafte richting uitgang, dan zei opa bijvoorbeeld: ‘Heeft betaald. Rustig maar.’ Het hondje ging dan weer liggen op zijn uitkijkpost! Hierna keerden we tevreden retour naar het hotel en er werd niet geblaft.

Tuin 8 – ‘Nationale Plantentuin van België’ (Meise, België)

                 

Zondag 1 september waren we al vroeg op weg om de Plantentuin van Meise (bij Brussel) te bezoeken. Die tuin beheert de nationale plantencollectie van België en is 92 hectaren groot. Het kent een heel oud gedeelte achter het kasteel van Bouchout (Beukenhout) en een nieuwe gedeelte dat zich rond het kassencomplex bevindt. Die kassen worden het Plantenpaleis genoemd vanwege zijn prachtige vormen, omvang en hoogte. De kas zelf is onderverdeeld in elf kassen waarin klimaten van de wereld worden nagebootst van moesson- tot droogte kas. Nationaal wordt in België ruim bezien, want planten uit de voormalige koloniën worden hieronder ook begrepen.

Een ogenblik werd nog ingelast om Cees Meere hartelijk te bedanken voor de organisatie van de reis. Als verrassing hield Martin Talma een leuke speech en werd een ‘fles met inhoud’ aangeboden voor alle moeite!

We troffen ‘Meise’ aan bijna zonder publiek en het was een echt zomerse dag! Dus heel stil en het was flaneren over de paden, langs vijvers, oude bomen, bijzondere gebouwen: een paradijs! In de oranjerie, die nog geheel in originele staat is, was een restaurant gevestigd en op het terras dat gelegen was aan een vijver waren grote kuipen met (sub)tropen geplant. Alles in volle bloei. Het was daar goed vertoeven!

Tuin 9 – ‘Plantencentrum Exotica’ (Herenthout, België)

                 

De laatste bestemming van de 3-daagse reis. Dit centrum is volledig geconcentreerd op (sub)tropische planten en behoord 15 jaar geleden al tot de grootste van de Lage Landen. Het sortiment is nu wel sterk ingekrompen (toen bijvoorbeeld 240 verschillende Passiflora) mede door de moordende concurrentie van de zogenaamde ‘snelkwekers’ die met behulp van overmatig gebruik van remstof duizend planten in bloei trekken met als resultaat: wegwerpplanten! Toch was het hier een tropische sfeer en het was ook echt struinen tussen de tafels, want het merendeel bestond uit grote (moer)planten en alles was te koop! En toen ging ieder weer op huis aan met een wagen volgeladen…

auteur: Carel Dubbeld

Copyright © ”2022”, Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West - niets van deze website mag worden gekopieerd zonder toestemming van de webbeheerder