Random header image... Refresh for more!

Ongedierte

Ongedierte op uw passiflora’s ontstaan wanneer de planten niet op een juiste wijze worden behandeld dan wel op een plaats staan die niet goed voor ze zijn. Zorg voor een goede voeding, luchtige grond en de juiste standplaats. Dan zult u weinig problemen ondervinden.
Er zijn diverse belagers die het de passiflora lastig kunnen maken. Dit zijn bijvoorbeeld groene, zwarte en wolluizen, dop- en schildluizen, thrips, spint, witte vlieg. Bestrijd ze direct en na enkele dagen wederom. Wacht u langer dan komen de eitjes uit en zijn er alweer volwassen beestje klaar om eitjes te leggen voor de volgende generatie. Onderstaand een overzicht van de belagers met daarachter het middel waarmee ze behandeld kunnen worden.

   
Bladluizen

Luizen
Je hebt vele soorten luizen, met name groene en zwarte luizem bedreigen de passiflora’s. De plantensappen worden door de luizen opgezogen. De meeste luizen zijn te vinden op de plekken van de plant waar de meeste voedingsstoffen heen gaan, namelijk de jonge zachte stengels, groeiende bladeren of bloemknoppen. Zodoende zijn de luizen vaak in het hogere gedeelte van de plant te vinden. Ze staan bekend om de besmetting van de plant met diverse virussen. Hierdoor kunnen de bladeren geel worden. De luis vormt honingdauw als afscheiding, dit dient als voedingsbodem voor diverse schimmels en kan de plant zodoende nog verder aantasten. De voortplanting van de luizen gebeurt voornamelijk in de zomer en in een hoog tempo. Passiflora’s die op de tocht staan (overmatige luchtstroom) zijn gevoelig voor wolluis.
Bestrijding
De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van bladluis: Meng water met afwasmiddel en spuit dit mengsel op de luizen. Dit zal de luizen enkele dagen stoppen, herhaal dit proces voor een permanente oplossing elke paar dagen. Mocht de plaag hiermee niet op te lossen zijn: maak dan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Promanal-R van Ecostyle of Calypso van Bayer. Er zijn meerdere producten op de markt, ook biologische bij tuincentra te verkrijgen.

   
zwarte luizen
Wolluizen
Wolluizen( 3-6 mm groot) zijn nauw verwant aan schildachtige insecten maar hebben een wasachtige laag over hun lijfje ter bescherming tegen de elementen en natuurlijke vijanden; zij beschermen hiermee ook hun eieren. Je treft ze veelal aan in vochtige omgevingen (kassen), met name in de oksels van de planten. Evenals de bladluizen zuigen ze de plantensappen op; sommige soorten tasten ook de wortels aan. Dit heeft diverse effecten op de plant, het verliest groeikracht, kan bruine en gele bladeren krijgen of vervormingen. Uiteindelijk zal de plant de besmette bladeren afstoten. Wolluizen scheiden ook honingdauw af waardoor een groeibodem voor schimmels ontstaat. Passiflora’s die op de tocht staan (overmatige luchtstroom) zijn gevoelig voor wolluis.
Bestrijding
Huis tuin en keuken tip voor de bestrijding van wolluis luidt als volgt; meng 12 gram paraffineolie per liter water aan en stip hiermee de plaag aan. Met pure spiritus is dit ook mogelijk. Het is hierbij van belang om dit proces elke dag te herhalen en er voor te zorgen dat de gehele plaag wordt aangestipt, alleen op deze manier zal de wolluis sterven.
Mocht de plaag hiermee niet op te lossen: maak dan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Promanal-R van Ecostyle of Calypso van Bayer. Er zijn meerdere producten op de markt ook biologische bij tuincentra te verkrijgen.

   
wolluizen

Dopluizen
Dopluizen (circa 4 mm) staan bekend vanwege hun harde schild en worden vaak verward met schildluis. Dopluis onttrekt voedingsstoffen aan de plant en laat hierdoor verkleurde plekken achter op het blad. Dopluizen komen voor in grootte, in vorm van schild en kleur geelgroen, geelbruin, donderbruin of lichtgrijs of met spikkels. Dopluis produceert ook honingdauw; dus ook voedingsbodem voor schimmels. Dopluizen zitten vaak verscholen op de plant: rondom de bladnerf en onderkant blad. Ze zijn overigens te vinden verspreid over de hele plant, inclusief wortelkluit. Dopluis voelt zich thuis in een warme en vochtige omgeving, met temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius.
Bestrijding
De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van dopluis: Neem een combinatie van spiritus en groene zeep en tip met gebruik van een wattenstaafje de plaag aan.Mocht de plaag hiermee niet op te lossen: maak dan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Promanal-R van Ecostyle of Calypso van Bayer. Er zijn meerdere producten op de markt ook biologische bij tuincentra te verkrijgen.

   
dopluizen

Schildluizen
Schildluizen (1-3 mm) worden vaak verward met wolluis en zijn plat van vorm en hebben een geel centrum.De schildluis zuigt aan de plant en injecteert een toxische stof in de cellen. Door deze stof vormen er rode of bruine vlekken op de bladeren van de plant en of op de vruchten. Uiteindelijk kan dit leiden tot het afsterven van bladeren, groeiremmingen of misvormingen van de plant.
De schildluis is te vinden op de onderkant van de bladeren en op de stam van de plant en het schild wordt gevormd door de afscheiding van de insect zelf. Schildluizen leven vaak in grote groepen bij elkaar en vormen hiermee een dikke korst. De poppen van de mannetjes zijn bepoederd met een was, vandaar de verwarring met wolluis. De kleur varieert tussen kleuren tussen beige en rijsbruin.
Bestrijding
De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van schildluis: tip de luis aan met olijfolie m.b.v. een wattenstaafje. Op deze manier sluit het de adembuizen van de luis af en zal het stikken.
Mocht de plaag hiermee niet op te lossen: maak dan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Promanal-R van Ecostyle of Calypso van Bayer. Er zijn meerdere producten op de markt ook biologische bij tuincentra te verkrijgen.

   
schildluizen

Trips
De volwassen trips zijn ongeveer 2 mm, opvallend overdwars gestreept, lichtschuw en hebben vleugels.Tripsen prikken in de cellen van het blad en beschadigen het oppervlakteweefsel en zuigen het vervolgens leeg. De leeggezogen cellen vullen zich met lucht en geven zo een zilverachtige schijn aan de bovenkant van het blad, waarop zwarte puntjes (de uitwerpselen) te zien zijn. Larven zitten in clusters aan de onderkant van het blad.Vaak hebben deze vlekken ook donkergroene vlekjes, dit zijn uitwerpselen van de trips. De larven van de trips zijn nog kleiner dus nog moeilijker waar te nemen. Ze hebben nog geen vleugels en doen ze zich ook te goed aan de plant waarop ze zitten. Volwassen tripsen zijn vooral te vinden op de bovenkant van het blad. Tripsen beschadigen het gewas door plantencellen leeg te zuigen. Door de trips vermindert de productie van nieuw blad. Ernstige aantasting kan de bladeren laten uitdrogen. Trips komt vaak voor in ruimtes die een lage luchtvochtigheid hebben.
Bestrijding
De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van schildluis: Bespuit de plant waarop trips zit met water en een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10 cc brandspiritus of methanol. Mocht de plaag hiermee niet op te lossen: maak dan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Spruzit-R van Ecostyle of Decis of Duoflor of Natria van Bayer. Er zijn meerdere producten op de markt ook biologische bij tuincentra te verkrijgen.

   
trips
Spint
Spint (0,3 – 0,5 mm) zijn kleine mijten ter grote van een speldenkop waardoor ze lastig te zien zijn. De bruine of rode mijten zitten in de regel op de onderkant van de bladeren. Een vergrootglas is nodig om ze goed te zien. Ze onttrekken voedingsstoffen van de planten zodoende krijgt de plant zelf minder voeding. Met name de rode spint is een plaag voor passiflora’s in kassen waar de luchtvochtigheid laag is en buiten tijdens warm en droog weer. De verschijnselen zijn goed te zien. De bladeren van de plant krijgen bruine, bijna koperkleurige, puntjes op het blad. Na een langer tijdsbestek zullen de bladeren geel en bruin worden en er vervolgens afvallen. Het kan voorkomen dat er wit weefsel onder de bladeren te vinden is. Dit komt voor wanneer de spint hier langere tijd heeft gezeten.
Bestrijding
De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van spint: Besproei de plant met water met hierin een oplossing van 2% gele zeep en 1% spiritus. Raadzaam hierbij is om dit in de avonduren aan te brengen, omdat in deze tijden de eitjes uitkomen. Mocht de plaag hiermee niet op te lossen: maak dan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Promanal-R van Ecostyle of Natria van Bayer. Er zijn meerdere producten op de markt ook biologische bij tuincentra te verkrijgen

   
spint
Witte vlieg
De witte vlieg (1-3 mm) is verwant aan de blad-, dop- en schildluis. De vliegjes zijn vooral te vinden op de jongere bladeren vaak bovenin de plant. Hierop zetten zij hun eieren af. Zodra de larve uitkomen zijn deze in staat zich te verplaatsen, echter nog niet over grote afstanden. De witte vlieg zuigen voedingstoffen uit de plant en produceren ook honingdauw dat weer een voedingsbodem is voor schimmels. Schade op planten door witte vliegn valt op wanneer bladeren gele vlekken vertonen Plagen kunnen zo erg zijn dat wanneer men een blad aanraakt er een wolk van witte vliegjes omhoog stijgt. Het begint vaak op planten die in een kas staan waar het warm is en de luchtvochtigheid laag is. Ook buiten kunnen voorkomenstaan gedurende de langere en warme zomerdagen. Dit is het ideale klimaat voor de witte vlieg.
Bestrijding
De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van witte vlieg: gebruik extract van rabarberbladeren. Hoe maak je het? Laat 20 minuten lang 1 kilo in repen gesneden rabarberbladeren in 2 liter water koken. Afkoelen en de bladeren eruit zeven en 1 eetlepel zachte zeep toevoegen ( zoals Driehoek zeep). Verdun het extract met water in verhouding 1 op 4. Met plantenspuit besproeien.
Mocht de plaag hiermee niet op te lossen: maak dan gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, zoals Spruzit-R van Ecostyle of Decis van Bayer. Er zijn meerdere producten op de markt ook biologische bij tuincentra te verkrijgen.
   
Witte vlieg

Copyright © ”2022”, Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West - niets van deze website mag worden gekopieerd zonder toestemming van de webbeheerder