Random header image... Refresh for more!

Algemene Info Plumeria

Binnen onze vereniging hebben enkele plumerialiefhebbers begin 2015 een werkgroepje opgericht met het doel om uit te zoeken op welke wijze de Plumeria (Frangipani) het beste kan worden verzorgd en ieder jaar in bloei te krijgen is. Hoewel er nog veel te onderzoeken is, hebben we hierover toch al een aardig beeld gekregen. Via onze website willen we meer mensen deelgenoot maken van onze bevindingen. Het is de bedoeling dat er regelmatig een up-date volgt van de resultaten die wij binnen ons werkgroepje boeken.

De volgende informatie over de Plumeria kunt u op onze website vinden:

1. Algemene info(zie hieronder)
2. Verzorging
3. Kweektips
4. Ongedierte
5. Werkgroep
6. Fotogalerij
7. Plumeria links
8. Plumeria video’s

1. Algemene info Plumeria
De Plumeria is een geslacht van struiken en kleine bomen die afhankelijk van de soort bladverliezend of het gehele jaar groen blijft. Dit geslacht behoort tot de Apocynaceae familie (Maagdenpalm) waarvan o.a. de Adenium obesum (Woestijnroos), Allamanda, Asclepias (Zijdeplant) en Mandevilla ook deel uitmaken.

Kenmerkend voor deze familie is dat de planten bij beschadiging van de takken en bladeren melksap (latex) produceren dat irriterend voor huid en ogen is en giftig is bij inname. Oorspronkelijk komt de Plumeria uit Mexico, Centraal-Amerika en de eilanden in de Caraïbische Zee maar inmiddels komt deze prachtig bloeiende en geurende plant voor in subtropische en tropische streken over de hele wereld. In de natuur kunnen ze wel een hoogte bereiken tussen 6- 9 meter, echter hier in een kuip zal de hoogte van deze plant tussen de één à twee meter liggen. In gebieden waar ’s winters vorst voorkomt worden ze in potten gekweekt zodat ze in verwarmende kassen, serres of vensterbak kunnen overwinteren. De wijze waarop u Plumeria’s in het Nederlands klimaat kan laten overwinteren, treft u aan op de pagina ‘Verzorging van de Plumeria”.

In het geslacht Plumeria worden de honderden namen voor soorten, variëteiten en cultivars gezien als synoniemen. Echter er zijn slechts 12 soorten door de taxonomen (plantkundigen) geaccepteerd:

P. alba
P. filifolia
P. inodora
P. magna
P. mariaelenae
P. obtusa
P. obtusa var.sericifolia
P. pudica
P. rubra
P. rubra l x p subsessilis
P. × stenopetala
P. subsessilis.

Meer informatie hierover kunt u vinden in The plant list.

Van dit dozijn worden er vier het meest gekweekt, te weten:
1. Plumeria pudica
Plumeria pudica

Kenmerkende spatelvormige bladeren, met witte tot bleek
gele bloemkroon.
Afkomstig uit Colombia,
Venezuela en de Caraïben.

2. Plumeria rubra
Plumeria rubra

Eironde,elliptische of langwerpige bladeren, bloemkronen vele kleuren, geurend. Afkomstig uit Centraal-Amerika.

3. Plumeria alba
Plumeria alba

smalle lancetvormige bladeren, met witte bloemkronen met een gele kern. Afkomstig uit Puerto Rico en de Kleine Antillen.

4. Plumeria obtusa
Plumeria obtusa

omgekeerd eironde bladeren, witte bloemkronen met kleine gele kern. Afkomstig van de Bahama’s en de Grote Antillen.

Van deze 4 soorten is de Plumeria rubra het meest gekweekt waardoor er zeer vele variëteiten zijn ontstaan die qua kleur ook zeer divers zijn, zoals de voorbeelden hieronder laten zien.

 

De Plumeria heeft vele andere namen; om er enkele te noemen: Frangipani, Pomelia of Frangipane (Italië), Temple Tree en Pagode Tree (India), Pumeli of Melia (Hawaï). De bloemen worden vaak gebruikt in leis (traditionele Polynesische bloemenslingers).

Via onderstaande links kunt u meer informatie over de Plumeria vinden:
1. Algemene info(terug naar boven)
2. Verzorging
3. Kweektips
4. Ongedierte
5. Werkgroep
6. Fotogalerij
7. Plumeria links
8. Plumeria video’s

Copyright © ”2022”, Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West - niets van deze website mag worden gekopieerd zonder toestemming van de webbeheerder