Random header image... Refresh for more!

Verzorging Plumeria

De verzorging van de Plumeria heeft speciale aandacht nodig. Het Nederlands klimaat wijkt nogal af van het klimaat dat heerst waar de Plumeria oorspronkelijk vandaan komt. (Centraal Amerika en de eilanden in de Caraïbische Zee). Van belang is dan ook om zoveel mogelijk de natuurlijke omstandigheden van de Plumeria na te bootsen. Daarbij zult u een juiste balans moeten vinden in watergift, voeding, (zon)licht en warmte. Locatie en de juiste potgrond spelen hierbij ook nog een rol.    Plumeria roze-rood
Bij de verzorging van uw Plumeria(‘s) kan de onderstaande informatie u van dienst zijn.
1. Standplaats
2. Soort potgrond
3. Water geven
4. Voeding
5. Ziekten/Bedreigingen
6. Ongediertebestrijding
7. Overwintering
   Plumeria ‘Mini-White’
1. Standplaats
Zomers:

Op een zonnige plaats in serre/kas waar een vochtig, warm klimaat heerst van minimaal 20 °C. (bij droog klimaat, regelmatig nevelen) en waar minstens 6 uur zon per dag is. Indien men niet over een serre of kas beschikt kan de Plumeria, afhankelijk van temperatuur (minimum 15 °C) en weersgesteldheid (zonnig) naar buiten. In de regel zal dit pas vanaf half mei kunnen en natuurlijk ook op een zonnige beschutte plaats tot circa eind september.
’s Winters:
Liefst op een lichte, zonnige plaats. Niettemin hoeveelheid (zon)licht is dan veel minder waardoor de Plumeria vanzelf de rustperiode (november tot februari) ingaat. Een minimum temperatuur van 12 °C moet hierbij wel aangehouden worden. Indien de overwintering op een zonnige plaats bij kamertemperatuur gebeurt, dan zal de plant doorgroeien als er voldoende (zon)licht is en mogelijk nog bloei vertonen.
   Plumeria rubra ‘Inca Gold’
2. Soort potgrond
Plumeria’s in ons klimaat zullen altijd in een pot of kuip gehouden moeten worden. Het zijn nu eenmaal tropische planten die niet tegen vorst kunnen. Dus zullen we de Plumeria in een pot met een potgrond moeten plaatsen waar hij goed in kan gedijen. Ervaring heeft geleerd dat het belangrijkste is dat het substraat goed doorlatend is. Van natte voeten houdt de Plumeria niet en dat zal zeker tot problemen leiden, zoals wortelrot. Een ruime pot/kuip is nodig om het wortelgestel van de Plumeria goed te doen ontwikkelen. Voor een Plumeria van circa 30 cm hoog is een pot van 4 liter(P19/C4 is diameter 21 cm) voldoende. Onderin de pot kunt u een laag van 2 cm kleikorrels doen waarna u een potgrond bv. samenstelt uit cactusgrond of luchtige potgrond(60%), turfbrokjes(30%), bark(grootte 5-15mm) en perlite(10%). Een andere samenstelling is ook mogelijk als u maar een goed doorlatend substraat gebruikt.
  
Plumeria rubra geel/wit
3. Water geven
Zodra de Plumeria uit de rustperiode komt (te herkennen aan nieuwe groene bladpunten en groene taktoppen) kan voorzichtig begonnen worden met water geven. Wanneer de omgevingstemperatuur stijgt en doorgroei van blad te zien is kan ruimer bewaterd worden. Na iedere waterbeurt wachten tot de grond droog aanvoelt en dan weer water toedienen. Zomers als de temperatuur boven de 20°C is, kan minimaal 1 à 2 keer per week water worden gegeven. Indien in de kas, serre of op de vensterbank de luchtvochtigheid te laag is, is het zinvol regelmatig de Plumeria’s te besproeien. Als de temperatuur beneden de 20°C. daalt moet de watergift beperkt worden. Let op: te veel water kan wortelrot veroorzaken met name in de winterperiode. In de rustperiode (november tot februari) moet de grond nagenoeg droog worden gehouden bij een temperatuur van minimaal 12 °C. Bij die temperaturen verliezen bijna alle soorten plumeria’s het blad. Bij kamertemperatuur kan wat meer water worden gegeven afhankelijk of er blad aan de plant blijft zitten.
  
Plumeria rubra roze
4. Voeding
Na de rustperiode(november-februari) kan gestart worden met een vloeibare voeding met een N-P-K waarde van 20-20-20 1 keer per week, zodra bladgroei opgang komt. Eind april starten met 10-52-10 (N-P-K) 1 keer per week tot augustus. Voor al deze bemestingen geldt een dosering van 1 gram per liter water. Door middel van het besproeien van het blad kan extra voeding worden toegediend. Dezelfde vloeibare voeding die via de pot/kuip kan hiervoor gebruikt worden, echter moet de concentratie van de mest tot ongeveer 1/5 worden teruggebracht. Een alternatief voor bladvoeding is het gebruik van zeewier.
  
Plumeria rubra geel/rood 
5. Ziekten/Bedreigingen
Belangrijk is om tijdens de overwintering er voor te zorgen dat er geen wortel- en stamrot ontstaat. Te veel water/natte voeten en/of hoge luchtvochtigheid met name bij lage temperaturen (12°C en lager) zijn hiervan de oorzaak. Andere bedreigingen: met name trips en spint, andere belagers: witte vlieg en wol- en dopluis. Voor de bestrijding van dit ongedierte: zie onder punt 6. Voor een meer uitgebreide informatie over dit onderwerp klik hierop
  
Plumeria uit Zuid-Afrika 
6. Ongediertebestrijding
Spint: chemisch zoals Masai, Natria Anti-Sec Bio (beiden Bayer) en NeemAzal-T/S of Neem olie Puur ; biologisch zoals Spidex Phytoseiulus persimilis.
Trips: chemisch zoals NeemAzal-T/S, Neem olie Puur, Duoflor; biologisch zoals Amblyseius swirskii en Spidex Phytoseiulus persimilis.
Witte vlieg: chemisch zoals Calypso en Duoflor; biologisch zoals Amblyseius swirskii.
Wol- en dopluis: chemisch zoals Calypso en Duoflor; biologisch zoals Savona potassium salts of fatty acids (kaliumzouten van vetzuren).
  
Plumeria rubra rood 
7. Overwintering
Indien de Plumeria’s buiten staan zullen zij afhankelijk van de weersgesteldheid (temperatuur en regenval) eind september/begin oktober moeten worden binnengehaald. Belangrijk is om deze planten in een verwarmde kas, serre of in huis te overwinteren waarbij de temperatuur minimaal 12 °C.(veiliger is 15°C) en een luchtvochtigheid van maximaal 60% is. Dit geldt natuurlijk ook voor de Plumeria’s die al binnen staan. In de regel verliest de plant haar bladeren in de rustperiode (november – februari). Indien de Plumeria op een zonnige plaats bij kamertemperatuur overwintert, kan de plant doorgroeien als er voldoende (zon)licht is en mogelijk eerder gaan bloeien.
  
Plumeria rubra rood-geel
Copyright © ”2022”, Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West - niets van deze website mag worden gekopieerd zonder toestemming van de webbeheerder