Random header image... Refresh for more!

Kweektips Plumeria

Hieronder vindt u informatie over het opkweken van Plumeria’s in het Nederlandse klimaat. In Nederland heb je – in tegenstelling tot de warme, vochtige subtropische en tropische gebieden – met andere klimatologische omstandigheden te maken. Vooral van de combinatie koud en nat heeft de plant last. Er zijn 3 verschillende methodes van het opkweken van Plumeria’s:

1. Stekken
2. Zaaien
3. Enten

Stekken van Plumeria’s
Het stekken van Plumeria’s heeft voordelen. De eigenschappen van de moederplant vind je ook in de stek terug, zoals bloemkleur, vorm blad, geur van de bloemen, verzorging. Verder zal de stek eerder gaan bloeien dan een zaailing.


De beste tijd om te stekken is in de lente of vroege zomer. De stek heeft dan voldoende tijd om sterke wortels te vormen. Ga als volgt te werk:

 1. Maak kopstekken met een lengte tussen de 25-30 cm. De stek schuin afsnijden vergroot het bewortelingsoppervlak. Verwijder eventuele bladeren. Een klein stukje blad aan het steeltje laten zitten beperkt het bloeden.
 2. Laat de stek drogen in een geventileerde omgeving tot het uiteinde hard is en callus (wondweefsel) heeft gevormd. Dat duurt in de regel ongeveer 2 weken.
 3. Neem een 2-3 liter pot (10-15 cm hoog en 10-15 cm breed) doe daar een mix van 50% goed drainerende potgrond in met 50% perliet. Bij gebruik van een transparante petfles of orchideeënpot kan men vaststellen wanneer wortelvorming heeft plaatsgevonden. (de petfles is wel veel kleiner dan 2-3 liter)
 4. Maak een gat van circa 7 cm diep en zet daar de stek in, gebruik eventueel een bewortelingshormoon (Rootone of Clonex): doop dan het uiteinde van de stek 20 mm in de vloeistof.
 5. Voeg eenmaal water toe tot de grond goed vochtig is (niet te nat), daarna niet meer. Hoogstens met de waterspray de stek lichtjes bevochtigen als de stek lijkt uitgedroogd.
 6. Plaats de pot in een lichte warme omgeving van 21-25 °C. zo veel mogelijk in de zon. Indien deze temperatuur niet gehaald kan worden is een verwarmingsmatje hier de oplossing voor. Bij een grond- en luchttemperatuur van 28 °C. zou de ideale stekomstandigheden gecreëerd worden.
 7. Binnen 6 à 8 weken zal de plant beworteld worden, afhankelijk van het tijdstip van het jaar en de locatie. Wanneer de stek 3 à 4 volledige bladeren heeft geproduceerd zal hij beworteld zijn. En dan kan voorzichtig water worden gegeven.
 8. Stekken zullen gaan rotten als ze te koud en te nat en te donker worden gehouden.
 9. Controleer regelmatig de stek of de top van de stek groen blijft en de stek aan de onderkant stevig blijft. Bij twijfel kan de speldmethode worden toegepast. Door met een speld in de stam te prikken zal er wit sap uitlopen waarmee aangetoond is dat de stek gezond is.

Zaaien van Plumeria’s
Het opkweken van Plumeria’s uit zaad kan heel lonend zijn mits u het geduld hebt om 3 tot 5 jaar te wachten alvorens de plumeriazaailingen zullen bloeien.
Dat is de enige manier om nieuwe en verschillende variëteiten op te kweken. Plumeriazaden ontkiemen makkelijk en groeien met een minimum aan zorg. Bovendien is het de goedkoopste manier om je verzameling van plumeria’s uit te breiden. Bedenk wel dat bv. 50 zaailingen in de eerste maanden niet veel ruimte zullen innemen maar over 3 jaar zal je voor voldoende ruimte moeten zorgen.
Belangrijk is te weten dat een plumeriazaailing afwijkt van de Plumeria waarop het zaad is gevormd. DNA-onderzoek heeft dat uitgewezen ondanks dat de zaailing qua bloemen en geur er op lijkt. Dat kan uitsluitend gezegd worden van stekken die van de plumeria-ouder zijn genomen. Daarvan zijn de stekken wel 100% gelijk aan de moederplant.
Wanneer een plumeriabloem is bevrucht zal er een zaadpeul beginnen te groeien. De met zaden gevulde zaadpeul heeft 8 à 9 maanden nodig om zich te ontwikkelen en rijp te worden voordat hij zich zal openen. Een peul kan 25 tot ongeveer 100 zaden bevatten afhankelijk de soort en/of variëteit. Ieder plumeriazaadje lijkt op esdoornzaadje: aan het ene eind een papierachtig vleugeltje en aan de andere kant het gezwollen zaadje: het plantembryo.

Hoewel de rijpe zaden direct gezaaid kunnen worden is de beste tijd om dit te doen in de lente of vroege zomer. Dan heeft de zaailing voldoende tijd en licht om uit te groeien tot een sterke zaailing die dan goed de winter door te komen. Ga als volgt te werk:

 1. Laat de plumeriazaden 24 uur weken.
 2. De plumeriazaden in een warme vochtige omgeving (minstens 25 °C) zaaien in een goed doorlatende zaaigrond met veel perliet erdoorheen gemengd.
 3. Plant 1 plumeriazaadje per pot
 4. Plant het plumeriazaadje met het dikke gedeelte in de zaaigrond en laat het vleugeltje van het zaadje boven de grond uitsteken.
 5. Zet de potjes op een verwarmingsmatje of in een vochtige omgeving met een constante temperatuur tussen de 25 – 30 °C.
 6. Plaats de pot in een lichte en zoveel mogelijk in een zonnige warme omgeving van 21-25 graden zo mogelijk in de zon.
 7. Zorg er voor dat het substraat steeds goed vochtig blijft.
 8. Kiemduur tussen de 6 en 21 dagen.
 9. Let op dat de zaailingen op tijd verpot worden naar een grotere pot.

Enten van Plumeria’s
Het enten van Plumeria’s kan interessant en opwindend zijn maar vergt geduld en de nodige praktijkervaring. Het is een efficiënte manier om een Plumeria te vermeerderen en neemt minder tijd in beslag dan het stekken. Wanneer een stek is gestresst vanwege de reis of andere omstandigheden zal hij moeilijk tot beworteling overgaan. Dan is deze methode nog de enige manier om de stek te redden. Voor de stekken die te klein zijn, is enten dikwijls makkelijker. Het is ook mogelijk om takken van verschillende cultivars op één plumeriastam te enten. Het is spectaculair om een Plumeria te zien bloeien met meerdere kleuren.

Alvorens tot enten over te gaan moet men er eerst voor zorgen dat je de benodigde materialen hebt.
1. Kies een Plumeria waarop geënt wordt een zelfde takdikte heeft als de ent zelf.
2. Een Plumeria-ent (meestal een andere cultivar met afwijkende bloemkleur) moet eveneens een zelfde takdikte hebben als de Plumeria waarop de ent zelf gezet moet worden.
3. Een scherp steriel mes
4. Alcohol
5. snoeischaar
6. Medisch plakband (bv. Omnitape) en indien nodig ter versteviging isolatieband en tiewarps.

Er zijn verschillende entmethodes. We laten hier 2 methodes zien.

A. Diagonaal-methode
1. Ontsmet het mes en de delen van de takken van de twee Plumeria’s die doorgesneden moeten worden.

2. Snijd vervolgens de onderstam/tak en de ent zodanig diagonaal op maat af dat ze passend op elkaar geplaatst kunnen worden.

3. Plaats de stam/takdelen passend op elkaar.

4. Neem de medische tape en omwikkel de twee takdelen zodanig dat ze strak aan elkaar gehecht worden zodat er een goede verbinding tot stand komt. Dit om de sapstroom tussen beide takdelen goed op gang te brengen.

NB U kunt ook nog de video van de Diagonaal-methode bekijken.

B. Zigzag-methode

1. Ontsmet het mes en de delen van de takken van de 2 Plumeria’s waarin gesneden moeten worden.

2. Snijd vervolgens de onderstam/tak en de ent zodanig zigzaggend op maat af dat ze passend op elkaar geplaatst kunnen worden.

3. Plaats de stam/takdelen passend op elkaar en verbindt ze met een voorlopige tiewrap.

4. Neem de medische tape en omwikkel de twee takdelen zodanig dat ze strak aan elkaar gehecht worden zodat er een goede verbinding tot stand komt. Dit om de sapstroom tussen de takdelen goed opgang te brengen. Vervolgens kan je nog daarna omwikkelen met isolatieband en drie tiewraps aanbrengen ter versteviging.

NB U kunt ook nog de video van de Zigzag-methode bekijken.
Copyright © ”2022”, Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West - niets van deze website mag worden gekopieerd zonder toestemming van de webbeheerder