Random header image... Refresh for more!

Wollemia nobilis


De Wollemia nobilis is een groenblijvende eenhuizige primitieve naaldboom, enig in haar soort en een levend fossiel. Zij behoort tot de slangenden- of apenboomfamilie (Araucariaceae). Deze familie behoort tot de primitieve naaldbomen die ongeveer 200 miljoen jaar geleden zijn ontstaan.

De Wollemia is een hoge, slanke boom (tot 40 meter) met vaak verschillende stammen die uit een stronk ontspringen. De pokdalige schors van oudere bomen is kenmerkend. Elke boom heeft zowel mannelijke als vrouwelijke kegels. Als deze kegels eenmaal volgroeid zijn of de kegels al van de boom gevallen zijn, sterft de tak af en wordt deze vervangen door een nieuwe die vanaf de stam groeit.

De Wollemia nobilis kan zich dus geslachtelijk of vegetatief (door meerdere stammen te vormen) voortplanten. In september 1994 vond parkwachter David Noble (vandaar de soortnaam nobilis) de laatste exemplaren van de Wollemia nobilis in de Blue Mountains, in een ontoegankelijk ravijn op 200 km afstand van Sydney (Australië).

Om de Wollemia te behoeden voor uitsterven en de populaties in het wild te beschermen werd het ‘Wollemi Pine Recovery Plan’ opgesteld door de Royal Botanic Gardens in Sydney en de New South Wales National Parks and Wildlife Service. Dit heeft ertoe geleid dat de Wollemia op 1 april 2006 in Australië beschikbaar kwam voor het grote publiek. En sinds 1 juni 2006 kreeg de Hortus Botanicus te Amsterdam als enige een vergunning om de Wollemia in Nederland te mogen verkopen. Inmiddels hebben meerdere botanische tuinen in Nederland de Wollemia nobilis in hun collectie, waaronder de Botanische Tuin TU Delft. De eerste, derde en vierde foto’s zijn genomen van de 3 wollemia’s die in de Delftse Botanische Tuin staan.

Copyright © ”2022”, Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West - niets van deze website mag worden gekopieerd zonder toestemming van de webbeheerder