Random header image... Refresh for more!

Pavonia multiflora

Een plant waar men jaren
plezier aan kan beleven.
 

Wat is het bijzondere aan deze plant? Hij kan namelijk met de juiste verzorging het hele jaar door opvallende bloemen voortbrengen. Ik heb de plant al heel wat jaren en hij heeft me hierin nooit teleurgesteld. De plant wordt af en toe bij tuincentra aangeboden.
Voor u hiervan een exemplaar zou willen aanschaffen is het wellicht zinvol om eerst wat meer over deze plant te weten te komen.

De Pavonia multiflora, synoniem Triplochlamys multiflora behoort tot de familie van de Malvaceae en is afkomstig uit Brazilië.
Het geslacht Pavonia bestaat uit circa 150 soorten vaste planten en struiken. Van de soort multiflora bestaan er ook hybrides en cultivars. Een bekende hybride (kruising van 2 soorten) is de Pavonia x gledhillii, syn. Pavonia intermedia hort. Deze hybride is al in 1878 gekweekt door T. Lawrence. Het is een kruising van de soorten Pavonia makoyana en de P. multiflora.

Beschrijving van de plant
Het is een weinig vertakte struik met grote, licht geschulpte, elliptisch tot lancetvormige bladeren (10 tot 20 cm). De bloemen ontstaan in de bladoksels. De bloeiwijze is opstaand met roze tot purperrode kroonbladeren waaruit een met helmhokjes overdekte meeldradenzuil te voorschijn komt. Het is een verticale groeier tot een hoogte van circa 2 meter.

Standplaats
Op een zeer lichte plaats met een hoge luchtvochtigheid, geen direct zonlicht. De beste standplaats is een serre of kas. U kunt hem ‘s zomers zelfs op een licht beschaduwde plaats op het terras zetten mits de temperatuur niet lager is dan 15ºC.
Met de juiste verzorging is hij ook als kamerplant te houden.
Overwintering: rond de 15 ºC houden, in ieder geval niet lager. Ook op een lichte plaats met een hoge luchtvochtigheid.

Verzorging
De plant moet regelmatig water hebben, de grond dus vochtig houden. Een regelmatige sproeibeurt is aan te bevelen voor de noodzakelijke luchtvochtigheid.
Bemesting: één keer in de 2 weken. Potgrond: licht zuur en humusrijk van een goede kwaliteit.

Ziekten
Regelmatig controleren op ongedierte, in het bijzonder op dopluis en spint.

Vermeerdering
Zaaien is relatief de makkelijkste manier van vermeerdering, stekken is een stuk moeilijker. Hiervoor kopstekken gebruiken die eerst in de stekpoeder gedoopt moeten worden. De stekken hebben een bodemtemperatuur van 25-30ºC en een hoge luchtvochtigheid nodig.

Een plant waar men jaren
plezier aan kan beleven.
 

Literatuur:
Botanica – ISBN 3-8290-1953-X
Tropische planten – ISBN 90 396 0114 3
Internet sites.

Auteur: C. Meere

Copyright © ”2022”, Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West - niets van deze website mag worden gekopieerd zonder toestemming van de webbeheerder