Random header image... Refresh for more!

Laurus nobilis

Geschiedenis
De Latijnse naam van de Laurier is “Laurus nobilis”. “Laurus” is afgeleid van “Laudare”. hetgeen “prijzenswaardig” betekent. De Griekse mythologie vertelt dat de God Apollo hopeloos verliefd was op de nimf Daphne. Zij wilde echter niets van Apollo weten. Om Daphne te beschermen, veranderde haar vader Peneus haar in een Laurier. Toen Apollo hier achter kwam, verklaarde hij dat de Laurier voor altijd heilig zou zijn. Tijdens de klassieke Olympische Spelen werden de overwinnaars gehuldigd met Laurierbladeren. In het oude Rome werden overwinnaars van een veldslag gehuldigd met lauwerkransen. Ook tegenwoordig worden onze kampioenen nog steeds met een laurierkrans geëerd. In de 17e eeuw werd de Laurier in Noord-Europa geïntroduceerd. Zijn glorieuze uitstraling als kuipplant in de lanen van de beroemde kasteeltuinen is ook nu nog van klassieke waarde.
Aromatisch kruid
De Laurier is ook bekend vanwege zijn aromatische eigenschappen. Het Laurierblad is vers te gebruiken om het vlees, de soep, de groente (rode kool) of rijstschotels te kruiden. Verse bladeren hebben een veel sterker en fijner aroma dan gedroogde. Bladeren kunnen ook gedroogd gebruikt worden. Bewaar de bladeren niet langer dan één jaar, omdat anders smaakverlies optreedt
Zomer verzorging
Na de ijsheiligen (medio mei) kunt u de Laurier in principe zonder risico buiten zetten. De Laurier mag in het volle zonlicht staan, maar gedijt ook goed in de schaduw. In de zomer regelmatig (dagelijks) water geven. Let u daarop op dat de Laurier niet met zijn voeten in het water blijft staan. In mei en juli kunt U de Laurier bijmesten met een organische meststof (bijvoorbeeld gedroogde koe- of kippenmest). U neemt dan een handvol per 10 liter potinhoud. Het is ook mogelijk in mei een tablet met langzaam werkende meststof (3 maanden) in de aarde te steken. Toediening van kunstmest na I augustus is niet goed voor uw Laurier.
Verpotten
In de zomer kunt u de Laurier verpotten. Het verpotten,kent de volgende stappen; verwijder de oude pot en zet de laurier met zijn kluit 5 minuten in een emmer vol water. De nieuwe pot moet 5 tot 10 cm breder zijn dan de oude. Gebruikt U daarbij een pot met voldoende gaten in de bodem. Een 2 cm dik laagje van klei korrels of kiezelstenen op de bodem van de pot bevordert de drainage. Een zwaar potgrondmengsel van tuinaarde, klei en stalmest is zeer geschikt. Extra bijmesten is tijdens het verpotten niet nodig; de potgrond bevat vaak meststoffen. Een pas opgepotte plant is kwetsbaarder dan gewoonlijk, geeft U de plant wat extra aandacht met het water geven.

Dopluis
In de zomer kan de Laurier last krijgen van dopluis. De dopluis zit aan de onderkant van het blad. De luizen scheiden een kleverige substantie af (honingdauw). Als de aantasting met dopluis enige tijd duurt, zullen de bladeren “zwart” worden, omdat een schimmel wordt gevormd op de honingdauw (roetdauw). De Laurier zal normaal gesproken niet doodgaan van een dopluis aantasting. De dopluis kunt u bestrijden met een spuitmiddel dat verkrijgbaar is bij uw tuincentrum. Het is dan belangrijk om goed de onderkant van het blad te raken. De behandeling moet (afhankelijk van de aantasting) 2 tot 4 keer herhaald worden met tussenpozen van 2 tot 3 weken. Bij een goede behandeling bent u voor lange tijd van de dopluis af.
Winter verzorging
In de winter is de Laurier in rust en moet op een vorstvrije plaats overwinterd worden. Daarom verlangt de Laurier in de winter weinig water. Bij een ideale overwinteringtemperatuur van 5 C geeft u de Laurier iedere 6 weken water. Te veel water is slecht. Het blad zal dan geel worden en uitvallen. Bij te weinig water zullende bladeren grijsachtig grauw worden. Als het overdag of ’s nachts niet vriest, kunt u de Laurier gewoon buiten laten staan. Bij vorst plaatst u de plant dan binnen. Wilt u geen risico lopen, dan kan de Laurier de gehele winter op een koele plek binnen staan. Dat mag eventueel op een volledig donkere plaats. Indien de Laurier zeer donker staat, geef hem dan in het voorjaar de tijd om weer aan het licht te wennen. Plaats de plant niet meteen in de volle zon.
Snoeien
Uw Laurier kunt u het best in de winter (november – februari) snoeien, waarbij de afgeknipte bladeren gedroogd kunnen worden. Kijk naar de nieuwe groei van het afgelopen jaar. Laat 5 tot 10 cm van de nieuwe scheuten staan. En snoei de plant in de gewenste vorm. Dat lijkt rigoureus, maar door goed te snoeien kweekt u een mooie compacte plant Het is mogelijk de Laurier ook tussentijds in de zomer te snoeien, maar dat is niet altijd aan te raden.
Een waardevolle plant
U beseft het zich misschien niet, maar een Laurier is al snel 10 jaar oud voordat hij in de winkel staat. Een jarenlange intensieve kweek is nodig om een kwalitatief goed product af te kunnen leveren. U zult het zelf ervaren als U van uw eigen Laurier geniet.

Tekst afkomstig van laurierkwekerij Gova B.V., Essenseweg 47 4709 RB Nispen. Voor meer informatie, zie website: www.gova.nl.

Copyright © ”2022”, Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West - niets van deze website mag worden gekopieerd zonder toestemming van de webbeheerder